japanese cotton cheesecake

sumber daripada kak duyung...bile la den nak torai..heheee..xpe kite CNP dulu ade brg kite torai ye... 


BHN2: 
140gm gula halus 
6 biji putih telur(pastikan tiada sikit pon kuning termasok dlm putih telur ni tau..lau x x jd nanti..sgt penting)
6 biji kuning telur 
1 sudu kecil krim of tatar 
50gm mentega 
250gm cream cheese 
100ml susu segar 
60 gm tepung kek(tepung naik sendiri)\ 
20 gm tepung jagung 
1 sudu besar jus lemon 


 CARA: 
1.caikan keju,susu & mentega atas api perlahn..kacau hingga larut,kemudian sejukkan.kalu bergentel,sila tapis dulu.. 
2.kemudian masokkan tepung kek,tepung jagung,telur kuning pukul sebati, & tambahkan lemon jus. 
3.dlm bekas tg lain pukul gula,putih telur & cream of tatar hingga kembang @ bile d terbalikkan mangkuk dia x jatuh(merigue) PASTIKAN ALATAN MANGKUK.MIXER KERING..LAU X NANTI X JADI.. 
 4.campurkan 1 senduk ke dlm adunan tepung td & kaup balik buat sampai adunan putih telur td habis. 5.griskan loyang & taburkan sedikit tepung,alaskan dgn kertas minyak.bakar secara steam bake pada suhu 160'c 1jam @ sehingga masak.guna api atas bwh.SETELAH MASAK TERUS KUARKAN DARI LOYANG YE..SEJUKKAN.. SEDAP D MKN LAU BUH DLM PETI AIS....

2 comments:

danishfamily said...

mana gambar kek?..hihi

Liz@ n H@ris said...

hahaa..lupe nak tepek la...

"Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil,senyum yang sebenarnya senyum,senyum yang tidak disertai apa-apa" ( Hamka ).