Apam Beras


petang suda kan...mama nye minum ptg da siap..da makan pon sikit..hheeee..sodap eeh....kite layan apam beras yg da dibelang2kan...(mira kate ni kek)..dr pg dok mtk kek...

amik resipi dari cni..kredit la tuk tuan punye resipi ni...:


Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar – tak letak
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
(sayaltk 1½ cwn gula pasir, brown sugar tak letak)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara Penyediaan

1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.

senang je kan...da siap ngap panas2..pulak tu ade klape parut...best woo..yg ni xyah mkn ngan klape pon da sedap..try la kengkawan ye...:)

3 comments:

danishfamily said...

budak2 ni excited tgk..nak mkn gok diorg.warna2 tu taruk bila?

Liz@ n H@ris said...

warna tu org letak lepas seme sebati..asingkan lam mangkuk lain terus letak kaler...br perap 3 jam

danishfamily said...

ooo tq liza

"Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil,senyum yang sebenarnya senyum,senyum yang tidak disertai apa-apa" ( Hamka ).