Baru sehari

Assalamualaikum.
Arini first day hafiz duduk atas kerusi sendiri. Nasib baik bekerjasama. Senyap je duduk sebab kak una pasang dvd nasyid kanak-kanak. Kalau tak jenuhler mama nak handle en pipi ni.
Mula-mula tu gayat kot. Ye lah selama ni bile naik kete mama pangku die. Terangkat-angkat kaki die..hahaaa...kalau orang tua maybe da pegang pemegang atas kepala tu. Alah bukan mama bawak laju pon, pelan je sebab nak elak bom atas jalan. Tapi elak pon kene jugak.hmmm.
Belum separuh jalan dah lelap.
Good boy


Ketiduran sampai da kat umah semula. Bukak seat belt pon tak sedor dah..huhuu..best kot jadi co-pilot

En pipi dan cik pipi yang sama bulat.. :P

Yeyyy..da amik kakak tiyah
Gumbira kan muke.
Tetap soalan sama " mama kite nak pegi mana?"


Hadiah ok..cuci lah xkan nak bio..
Balik petang tadi pon sama...dinding pon berlumpur..
Bikin nangis...cobaan

Rakyat ni rr wat onar tadi..perggghhh...kalau panas nanti sure bau die kalah bau Lee Rubber
Nahan napas le anak
Banak..
Sambung entri esok pulak..
Wasalam

Harta ismeth ulam raja

Assalamualaikum.

Dah dua ari abang ben dapat kawan. Besor sikitlah,  bila family dah bertambah ni kene buat keje yang serba pantas tapi hasilnya banyak tak makan masa. Eh ape da merepeksss ni. Poyo je tu pon nak cerita. Ala kire adiah besday tertangguhlah kononya. Nenek da bagi sumbangan sikit..tinggal sikit je lagi tambahan. Terima kasih nenek. Sebabnya mase nenek kat sini die tengok abang ben dah bertongkat siap bersendal dengan lesung batu..hehe.. kesian die kate.  Maka minggu lepas survey la keluo masuk kedai. Last sekali terkenan abang ensem ni..bincang punye bincang. Finally terambik jugak, takut derhake ngan nenek.papa pon sumbang gak..kot2 gadget baru mama ni bole guna wat pojek kukis raya.. :)

Kire minggu ni minggu MSK. Korang jangan muntah ijau baca ke tengok ade je bako2 sehari dua ni. Tengah kemaruklah katekan..
1st salam-salam, sessi perasmian bako hokkaido cupcakes. Sekali bako je. Kalau guna abang ben 2x bako. licin.Walau tukang masak dapat rase seketul dua.

Arini 2nd time guna. Bako pizza, gedabak besor..amik kau 500gm tepung terus letak atas dulang dan bako. Askor balik sekolah cepat-cepat mandi sebab nak tolong mama buat pizza.semangat sey. Sekali bako dan melangoklah asst mama kat meja makan. Bila masak semua da standby, rase macam puase sbb makan mase azan maghrib  berkumandang. Seronok tengok family makan sampai licin. Alhamdulillah..terima kasih papa bagi peluang mama kumpul pahala. (^.^)





Esok kite tengok lak ape nak dibako.
Berkat dhuha..amin.. semoga istikomah.;)
Esok pulak kite sambung. Una ajak tido dah..


Khasiat daun pegaga

Assalammualaikum semua

Arini nak share petua orang-orang lama. Petua ni mama dapat daripada geng sekolah mama.  Ok petua 3 in 1 yg boleh didapati dari sejenis daun herba yang tak kurang hebatnya. Daun yang dimaksudkan itu ialah daun pegaga 😊

Daun pegaga ni sebenarnya ada seribu satu khasiat. Selain dari rasa daunnya yang sedap dibuat ulam ia juga menjadi amalan org-org dahulu kerana dikatakan boleh mengubati pelbagai jenis penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan pelbagai lagi.

Ok seperti yang saya janjikan, dibawah ini adalah tiga petua mudah yang boleh anda buat dari daun pegaga 😉

1.Hilangkan bintik hitam
Cara membuatnya mudah sahaja. Ambil dalam 10 helai daun pegaga dan cuci dengan sesudu air garam. Selepas itu tumbuk hingga halus lalu dicampurkan dengan air garam dan bedak sejuk. Kemudian tambahkan sedikit air suam. Dah siap! Tempekkan campuran tersebut d sekitar muka pada waktu malam dan bersihkan muka pada esok paginya. Amalkan petua ini setiap malam sehingga bintik-bintik hitam di muka anda hilang.

2.Serikan wajah
Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya. Rebus dengan 2 gelas air sehingga menjadi segelas. Kemudian tapis air rebusan tersebut dan biarkan ia sejuk. Air rebusan ini boleh diminum sekali sehari selepas makan malam. Amalkan 3 kali dalam seminggu dan anda akan dapati wajah anda kelihatan lebih berseri. Cuba lah

3.Kecutkan peranakan
Bagi wanita yang alami masalah peranakan kembang atau selepas kedatangan haid boleh la mencuba petua ini. Amalkan beberapa helai pucuk pegaga dan boleh la dimakan buat ulam atau dijadikan ramuan dalam masakan. Contohnya boleh dibuat kerabu, masak lemak, dan pelbagai lagi. Sebab itu daun pegaga sangat bagus dimakan buat ulam bagi wanita yang baru lepas melahirkan. ( yang ni memang tambah susu..pengaliran pon lancar je)

Baiklah. Itu sahaja petua dari saya kali ini. Apa pun semua yang baik dan penyembuhan itu datangnya dari Allah. Ini hanya sbg asbab shj. Selamat mencuba petua mudah ini 😉

*share jika bermanfaat

#kongsipetua
#inajamusuzyhoney
#suzyhoneyherbsjohor

Kredit kat ina..rajin die share petua..nanti kalau die share lagi mama tepek kat blog..kite sama2 baca ok.
"Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil,senyum yang sebenarnya senyum,senyum yang tidak disertai apa-apa" ( Hamka ).